THE HOOD, THE MAD AND THE PUNK (I)

Astăzi suntem serioși, conștiincioși, silitori și, nu în ultimul rând, inspirați. Am eu un discurs special în care tot o țin pe-a mea cum că moda – sau fashion-ul, să nu fiu de la țară – ar trebui să servească întâi ca inspirație și apoi ca vestimentație. Orice trend vine la pachet cu un feeling, cu o temă, cu o poveste, nu doar ca să îți arate ție, devoratoare de reviste glossy, că trebuie să porți griuri și nuanțe de albastru, roz pudrat și tartan de toate felurile, piele și blană, două nuanțe de ruj pe buze și contur vintage la ochișori.

Fiecare designer își ia inspirația de undeva, iar dacă această inspirație este autentică și se exprimă printr-o mare forță creativă, ajunge și la tine, zână modernă și credincioasă trendului. Ei bine, în acel moment tu ar trebui să simți pe ce meleaguri ale imaginației a călătorit artistul respectiv și să te lași dusă de val. Din acest motiv îi zice artă și nu croitorie.

Pe lîngă cele care chiar își permit să simtă ce-a vrut să spună artistul pe propria lor piele și intră în filmul creației vestimentare first hand, mai sunt și celelalte zâne (nu multe, doar majoritatea) care se inspiră din poze, interviuri, ads etc. Ideea este să prinzi și să înțelegi poveștile care vin dinspre catwalk către tine, nu neapărat către vreun high end fashion store.

Și, după articolul cu Olivier Rousteing de la Balmain, vreau să mai trec în revistă încă trei surse de inspirație pentru acest sezon.

1.THE HOOD – Riccardo Tisci –  The Sexy, The Urban And The Chic

Ca orice industrie competitivă, cea a modei înțelege nevoia pieței pentru o infuzie constantă de sânge proaspăt și talent neexploatat. Dar din recolta gigant de genii vestimentare care au apărut în ultimii ani, nici unul nu a trecut mai de rapid de la statutul de tînăr începător la stăpânul universului  decât designerul italian Riccardo Tisci, în vâstă de doar 39 de ani.

Un italiano vero mândru până în măduva oaselor, Tisci a acceptat jobul de Creative Director la Givenchy în 2005 din motive strict financiare, a.k.a. voia și dumnealui să nu mai fie nevoie să vândă casa. The usual. 

Tisci a devenit în scurt timp  a maestro of shock and seer of chic, care cu atingerea lui magică reușea să combine o dragoste rebelă pentru goth și moda de stradă- urban, cu un simț rafinat al stilului și impregnănd o sexualitate halucinantă. Este greu de crezut că au trecut doar opt ani de când a fost pus la conducerea Givenchy – o numire surpriză în 2005, pentru un novice, absolvent al școlii de artă cu doar două colecții anterioare la numele său.

Tisci a lansat colecție surprinzătoare după colecție surprinzătoare, mixând influențe, sexe, țesături, printuri și siluete ca și cum ți-ar înregistra propriul său mixtape. De-a lungul timpului, acesțe combinații excentrice nu s-au domolit în niciun caz  – a adus în prim plan un model transexual, a pus pe tricouri un Rottweiler fioros , chiar și Jerry Lee Lewis și-a găsit un loc în creațiile sale. Un lucru este cert: un mod de gândire marca Givenchy a început să prindă viață, să se manifeste – foarte erotic, aproape primar, dar și, poate, cu o împunsătură de romantism.

Astăzi, înafară de magazine, în offline și în online, puteți găsi piese Givenchy by Riccardo Tisci pe Kanye West, Ciara, Rihanna, Beyonce ( și mulți alții din aceeași categorie), Florence Welch, Anna Dello Russo, Madonna etc. Însă, cel mai important, este să vă lăsați să intrați în jocul acesta urban de lumini și umbre, de stil și excentricitate, de masculin și feminin. Abia atunci hainele acestea de mii de euro și cu milioane de doritori reușesc să prindă viață.

Photography STEVEN KLEIN Stylist LUDIVINE POIBLANC Riccardo Tisci in New York, May 2011. All clothing and accessories: Givenchy by Riccardo Tisci Fall/Winter 2011.

Photography STEVEN KLEIN
Stylist LUDIVINE POIBLANC
Riccardo Tisci in New York, May 2011. All clothing and accessories: Givenchy by Riccardo Tisci Fall/Winter 2011.

img-riccardo-tisci-3_110432218548

Photography STEVEN KLEIN
Stylist LUDIVINE POIBLANC
All clothing and accessories: Givenchy by Riccardo Tisci Fall/Winter 2011.

givenchy-1

Givenchy Fall/Winter 2013-2014

GIVENCHY SPRING SUMMER 2013

GIVENCHY SPRING SUMMER 2013

 Fall/Winter 2012-2013 women's ready-to-wear fashion show during Paris fashion week March 4,

Fall/Winter 2012-2013 women’s ready-to-wear fashion show during Paris fashion week March 4,

Rihanna in Givenchy

Rihanna in Givenchy

NEXT: THE MAD – JOHN GALLIANO, THE SHOW MUST GO ON

Vă pupă fata!

Reclame